Skip to content
Kezdőlap » Spanyolország » Pamplona: Kulturális látnivalókkal teli város

Pamplona: Kulturális látnivalókkal teli város

A spanyolországi Pamplona egy gyönyörű, történelmi város, ahol rengeteg látnivaló és tennivaló vár. A város leginkább a minden júliusban megrendezésre kerülő Bikafuttatás fesztiváljáról ismert. Pamplonában azonban rengeteg más látnivaló és szórakozás is várja a látogatókat. A látogatók felfedezhetik a város múzeumait és katedrálisait, sétálhatnak a parkokban és kertekben, vagy vásárolhatnak a számos piacon és üzletben.

1. Bikafuttatás (Fiesta de San Fermín)

A spanyolországi Pamplonában minden évben július 6. és 14. között rendezik meg a Fiesta de San Fermínt Szent Fermín tiszteletére. Ez a kilencnapos fesztivál valószínűleg a Bikafuttatásról a leghíresebb, amelyet a fesztivál első nyolc reggelén rendeznek meg.

A Bikafuttatás során hat bikát és hat ökröt engednek szabadon Pamplona utcáin. A Santo Domingóban lévő karámtól a bikaviadal-arénáig futnak, ahol később aznap bikaviadalon vesznek részt. Az útvonal körülbelül 875 méter hosszú.

A Bikafuttatás résztvevőinek legalább 18 évesnek kell lenniük, és nem állhatnak drog vagy alkohol hatása alatt.

2. Museo de Navarra

Museo de Navarra
Museo de Navarra

A pamplonai Museo de Navarra a spanyol művészetek és műtárgyak lenyűgöző gyűjteményének ad otthont. A múzeum kollekciója festményeket, szobrokat és kerámiákat tartalmaz a középkortól napjainkig. A múzeum látogatói különféle időszaki kiállításokat is megtekinthetnek. A Museo de Navarra nagyszerű hely, ahol megismerkedhet Spanyolország gazdag történelmével és kultúrájával.

3. La Ciudadela

La Ciudadela Pamplona

Pamplona egyik legnépszerűbb látnivalója a La Ciudadela, egy hatalmas erődítmény, amelyet a 16. században építettek. A látogatók felfedezhetik az erőd számos helyiségét és folyosóját, valamint a falak tetejéről a városra nyíló kilátásban gyönyörködhetnek.

4. Palacio de Navarra

Palacio de Navarra Spanyolország

A Palacio de Navarra egy gyönyörű spanyol reneszánsz stílusú palota Pamplona városában, az észak-spanyolországi Navarra régióban. A 16. században épült palota a 19. század elejéig a navarrai királyok otthona volt. Ma a navarrai parlamentnek ad otthont, és Pamplona egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

A Palacio de Navarra látogatói megcsodálhatják pompás homlokzatát, amelyet számos faragvány és szobor díszít. A palota belül is lenyűgöző, rengeteg műalkotás van kiállítva, és számos lenyűgöző szoba várja a látogatókat. Akár az építészet, a művészet vagy a történelem érdekli, a Palacio de Navarra meglátogatása biztosan a pamplonai utazás egyik fénypontja lesz.

5. Catedral de Pamplona

Catedral de Pamplona
Catedral de Pamplona

A Catedral de Pamplona, más néven Santa Maria la Real egy római katolikus katedrális a spanyolországi Pamplona városában. A katedrális Pamplona egyik legfontosabb történelmi épülete, és népszerű turisztikai célpont.

A Catedral de Pamplona román stílusban épült a 11. és 13. század között. A katedrális külsejét bonyolult szobrok és faragványok díszítik. A katedrális belseje ugyanilyen díszes, gyönyörű ólomüveg ablakokkal és faragott márványoszlopokkal.

A Catedral de Pamplona lenyűgöző látványt nyújt, és mindenképpen érdemes meglátogatni, ha valaha is Pamplonában jár.

6. Ayuntamiento de Pamplona

Ayuntamiento de Pamplona
Ayuntamiento de Pamplona

Ayuntamiento de Pamplona, más néven Pamplona városháza, a spanyolországi Pamplona város önkormányzatának székhelye, Navarra autonóm közösségben. Az épület a Plaza del Ayuntamiento téren található, Pamplona óvárosi részén. Az Ayuntamiento de Pamplona építése a 14. században kezdődött, és 1754-ben fejeződött be. Az épület külseje barokk stílusú, míg a belső tér inkább klasszicista hangulatú. Az Ayuntamiento de Pamplona belsejében a látogatók megtalálhatják a polgármester irodáját, valamint számos történelmi festményt és műtárgyat.

7. Iglesia de San Nicolás

A spanyolországi Pamplonában található Szent Miklós-templom a román építészet gyönyörű példája. A templom a 12. században épült, és Pamplona egyik legfontosabb történelmi épülete. A templom egyedi kialakítású, egy hajóval és két mellékhajóval rendelkezik, mindegyikhez saját apszis tartozik. A templomban egy egyedülálló freskóciklus is található, amely Szent Miklós életét ábrázolja. A Szent Miklós-templomot minden Pamplonába látogatónak kötelező megnéznie.

Összefoglalva, Pamplona egy gyönyörű város, amely sok mindent tartogat. A lenyűgöző építészettől kezdve a finom ételekig mindenki számára van valami, amit élvezhet. Pamplona szuvenírek és ajándékok vásárlására is remek hely. Ha tehát egy egyedülálló úti célt kerestek, mindenképpen írjátok fel Pamplonát a listátokra!