Mit ne csináljunk, ha Spanyolországba látogatunk?

Spanyolország gazdag történelmével, változatos tájaival és vibráló kultúrájával világszerte az utazók egyik legkedveltebb úti célja. Ahhoz azonban, hogy a legtöbbet hozd ki a látogatásodból, elengedhetetlen, hogy megérts néhány alapvető kulturális árnyalatot és etikettet. Íme egy átfogó útmutató arról, hogy mit ne tegyél, ha Spanyolországban jársz, az utazók tapasztalatai és véleménye alapján:

1. A kulináris színtér:

 • A türelem a kulcs: A spanyol éttermek hírhedtek a laza kiszolgálásukról. Ne panaszkodj a lassú kiszolgálás miatt. Fogadd el ezt a nyugodt tempót, és élvezd szeretteid társaságát.
 • Késői vacsorák: A spanyolok későn vacsoráznak. Ha tehát azt tervezed, hogy étteremben vacsorázol, ne számíts arra, hogy este fél kilenc előtt leültetnek vacsorázni.
 • Hagyd ki a szállodai reggelit: Ahelyett, hogy beérnéd a szálloda vagy a szálló ingyenes reggelijével, fedezd fel a helyi pékségeket. Spanyolországban a világ legjobb péksüteményei, kenyerei és nem utolsósorban finom kávéi vannak.
 • Válaszd az eredetiséget: A paella híres spanyol étel, de vigyázz! Hiteles paellát nem mindig könnyű találni, hacsak nem végeztél alapos kutatást. Kerüld a túlságosan turista helyeken való rendelést.
 • Helyi italok: Ha Spanyolországban jár, igyon úgy, ahogy a spanyolok! Ahelyett, hogy a közhelyes sangriát választod, próbáld ki a „tinto de verano”-t. Ha pedig egy kicsit kalandvágyónak érzed magad, fedezd fel a házi készítésű vermutot; sok helyi bár büszke az egyedi receptjeire.
 • Sör: Ha egy bárban vagyunk, ne vesztegessük az időnket azzall, hogy elkérjük a sörkínálatot. A legtöbb bárban csak egyetlen sörcsap van. Egyszerűen csak mond, hogy „Una cerveza, por favor” (Egy sört kérek).

Ez is érdekelhet: Spanyolországi etikett és szokások

2. Társasági etikett:

 • Köszönés: Ha nőkkel találkozol, ne nyújtsd ki a kezed kézfogásra. Spanyolországban az a szokás, hogy mindkét arcon csókkal köszönnek.
 • Tartsuk tiszteletben a sziesztát: A szieszta a spanyol kultúra szerves része. A délutáni szünet alatt sok üzlet és étterem bezár, ezért ennek megfelelően tervezd meg a bevásárlást vagy az étkezést.
 • Nyelvi akadályok: A nagyobb városokon kívül, mint Madrid és Barcelona, nem biztos, hogy széles körben beszélnek angolul. Célszerű megtanulni néhány alapvető spanyol kifejezést a kommunikáció megkönnyítése érdekében.
 • Kerüld a randalírozó viselkedést: Bár a spanyolok szeretnek ünnepelni és jól érezni magukat, ismerik a határaikat. Ha bulizást tervezel, tedd ezt felelősségteljesen. Kerüld a nagy legény- és legénybúcsúkat, és tartózkodj a részeges kicsapongásoktól.

3. Spanyolország felfedezése:

 • Nézz túl a nagyvárosokon: Spanyolország nem csak Madridról és Barcelonáról szól. Az országot számos kisváros és település tarkítja, amelyek mindegyike egyedi élményeket, ételeket és történelmi helyszíneket kínál. Merida például egy 2000 éves amfiteátrummal büszkélkedhet, míg Nerja 40 000 éves barlangfestményeknek ad otthont.
 • Tapasztald meg a sokszínűséget: Spanyolország sokszínű. Minden régiónak megvan a maga egyedi íze, kultúrája és élményei. Legyen szó Valencia tengerparti bájáról, Sevilla történelmi vonzerejéről vagy Jerez vibráló utcáiról, győződj meg róla, hogy az ország különböző részeit is felfedezed.
 • Kerüld a látogatást ünnepnapokon: Ha a spanyol ünnepek idején tervezed felfedezni a helyszíneket és élményeket, kerüld az utazást. Sok hely bezár, és a helyiek a kedvenc nyaralóhelyeik felé veszik az irányt, így sok turisztikai hely kihalt marad.
 • A flamenco élmény: A flamenco a spanyol kultúra szíve és lelke. De ha valódi élményt szeretnél, ne dőlj be a kommersz flamenco-showknak. A flamenco igazi varázsa spontán történik, és mindig ingyenes. Jerez de la Frontera erősen ajánlott az autentikus flamencoélményekhez.
 • Városi vásárok: Spanyolország a városi vásárok idején elevenedik meg. Az olyan városok, mint Valencia, Sevilla és Jerez tavasszal nagy feriákat rendeznek, amelyek páratlan kulturális extravaganciát kínálnak.

Összefoglalva, Spanyolország meglátogatása kellemes élmény, de ahhoz, hogy igazán elmerülhessünk az ország lényegében, elengedhetetlen, hogy tiszteletben tartsuk és megértsük gazdag hagyományait és kulturális árnyalatait. Fogadd el a spanyol életmódot, és biztos, hogy emlékezetes utazásod lesz!

Imre blog utazó

Imre

Szia, Imre vagyok! Idegenforgalmi tanulmányokat folytatok, és már bejártam Európa nagy részét, Ázsia egy részét és az USA-t. Minden egyes utazás során egyedi meglátásokat és történeteket gyűjtök. Remélem, te is megosztasz velem néhány utazási történetet! Fedezzük fel együtt ezt a gyönyörű világot!