Spanyolországi szokások és etikett: Látogatás előtt fontos tudnivalók

Spanyolország, a történelemben és kultúrában gazdag ország, amely élénk fesztiváljairól, ízletes konyhájáról és melegszívű embereiről ismert. A spanyol kultúra különböző regionális kultúrák keveréke, amelyek mindegyike egyedi szokásokkal és hagyományokkal rendelkezik. Utazóként ezekben a szokásokban való elmerülés gazdagíthatja az utazási élményt, és maradandó emlékeket szerezhet. Ahhoz azonban, hogy igazán értékelni és tisztelni tudjuk a spanyol szokásokat, elengedhetetlen, hogy megértsük a helyi etikettet. Ez a megértés nemcsak segít elkerülni a lehetséges félreértéseket, hanem lehetővé teszi, hogy hitelesebben lépj kapcsolatba a helyiekkel.

Üdvözlés és kommunikáció

spanyol üdvözlés és kommunikáció

Hivatalos és nem hivatalos üdvözlések

Spanyolországban a köszönések a formalitási szint és az emberek közötti kapcsolat alapján változnak. A tipikus hivatalos üdvözlés kézfogással történik, míg a barátok és a családtagok gyakran mindkét arcukra adott csókkal üdvözlik egymást. Fontos megjegyezni, hogy a spanyolok melegszívűek és tapintatosak, és az ilyen testi kontaktus az üdvözlési etikettjük szokásos része.

Címek és családnevek használata

A címek és vezetéknevek használata hivatalos helyzetekben vagy idősebb személy megszólításakor gyakori. Az olyan címeket, mint a „Señor” (úr), „Señora” (asszony) és „Señorita” (kisasszony) a vezetéknév után használják. Nem hivatalos környezetben vagy barátok között azonban általában a keresztneveket használják.

Fizikai érintkezés és személyes tér

A spanyol kommunikációs stílusra gyakran jellemző a szoros fizikai közelség és a gyakori testi kontaktus. Nem ritka, hogy az emberek beszélgetés közben megérintik egymás karját vagy vállát. A személyes tér Spanyolországban más kultúrákhoz képest kisebbnek tűnhet, de ez a barátságosság és a nyitottság jele.

Beszélgetési normák és tabutémák

A spanyolok az élénk és szenvedélyes beszélgetéseikről híresek. Bizonyos témákat azonban jobb elkerülni. Ezek közé tartozik a politika, a spanyol polgárháború, a bikaviadal és a regionális viták. Ehelyett a biztonságos témák közé tartoznak az ételek, a család, a foci és a helyi kultúra. Ne feledd, a jó spanyolországi beszélgetés kulcsa a tisztelet és az aktív részvétel.

Tudj meg többet: Spanyol kifejezések, amelyeket minden utazónak tudnia kell


Étkezési etikett

spanyol Étkezési etikett

Étkezési időpontok és tipikus ételek

Az egyik első dolog, amit a spanyol étkezési etikett kapcsán észre vehetsz, az az étkezések időzítése. A reggeli („desayuno”) könnyű, és általában kora reggel fogyasztják el. A nap fő étkezése az ebéd (‘la comida’), amelyet általában délután 2 és 4 óra között szolgálnak fel. A vacsora („la cena”) egy könnyebb étkezés, amelyet későn, gyakran este 9 óra után szolgálnak fel.

A spanyol konyha régiónként változik, de néhány tipikus étel a paella, a tapas, a jamon és a tortilla Española. A tengerparti területeken a tenger gyümölcsei, míg a szárazföldön a húsételek a jellemzőek.

Ez is érdekelhet: 12 spanyol étel, amit ki kell próbálnod

Asztali illemtan

Spanyolországban az asztali illem alapvető fontosságú. Ne felejtsük el, hogy evés közben a kezünk látható legyen, de a könyökünk ne legyen az asztalon. Udvarias dolog a tányéron lévő összes ételt elfogyasztani, és a kenyeret gyakran használják a maradék mártás feltörlésére. Amikor befejezted az evést, az evőeszközöket párhuzamosan tedd a tányérra.

Borravaló etikett

A borravaló Spanyolországban nem annyira szokás, mint más országokban. A szervizdíjat általában tartalmazza a számla, és további borravalót nem várnak el, de örömmel fogadják. Ha borravalót szeretnél adni, általában elfogadható, ha felkerekíted a számlát, vagy hagysz néhány euró plusz borravalót.

Meghívások otthonokba és ajándékozási etikett

Ha meghívást kapsz egy spanyol otthonba, szokás, hogy ajándékot viszel a házigazdának. Ez lehet egy üveg bor, csokoládé vagy virág (de ne feledd, hogy páratlan számú ajándékot adj, kivéve a 13-at, amelyet szerencsétlennek tartanak). Ha egy kicsit késve érkezel, az elfogadható, de ne felejtsd el megdicsérni a házigazdát az otthonával és az ételekkel kapcsolatban.


Társadalmi etikett

spanyol öltözködés

A spanyolországi társadalmi etikett megértése nagymértékben javíthatja a helyiekkel való kapcsolattartást. Íme néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venned:

Öltözködési szabályok

Spanyolországban az emberek hajlamosak formálisabban öltözködni, mint sok más nyugati országban. Bár a hétköznapi öltözet sok helyzetben elfogadható, a spanyolok gyakran elegánsan öltöznek, még a látszólag hétköznapi alkalmakra is. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

 • Az olyan városokban, mint Madrid és Barcelona, az emberek gyakran elegáns, korszerű divatot viselnek.
 • A férfiak rövidnadrágot jellemzően csak a tengerparton vagy nagyon meleg időben viselnek.
 • A nők gyakran viselnek ruhát, szoknyát vagy elegáns nadrágot rövidnadrág helyett.
 • Templomok vagy vallási helyek látogatásakor tisztelettudó, ha a vállakat és a térdet takaró, szerény ruházatot veszünk fel.

Pontosság

A Pontosság Spanyolországban képlékeny fogalom lehet. Míg az üzleti megbeszélések általában időben kezdődnek, a társasági események gyakran a tervezettnél később kezdődnek.

 • Gyakori, hogy a vacsorapartik 30 perccel vagy egy órával a megbeszélt időpont után kezdődnek.
 • A „divatos késés” gyakran inkább normálisnak tekinthető, mint az etikett megsértésének.

Nyilvános viselkedés és etikett

A nyilvános viselkedés és etikett a spanyol kultúra fontos elemei. Íme néhány tipp:

 • A spanyolok barátságos és közlékeny természetükről ismertek. Ne lepődj meg, ha a beszélgetések közelről és sok testi kontaktussal zajlanak.
 • Gyakori, hogy nyilvános helyeken, például parkokban és tereken késő estig tartó társas összejöveteleket látni.
 • Az idősek tisztelete a spanyol társadalom egyik sarokköve. A tömegközlekedési eszközökön vagy a várakozóhelyeken mindig ajánld fel a helyedet az idősebbeknek.

Etikett a tömegközlekedési eszközökön

A spanyolországi közlekedés használatakor van néhány etikettszabály, amelyet be kell tartani:

 • Hagyd, hogy az utasok kiszálljanak, mielőtt te beszállnál.
 • Beszélgetés közben tartsd halkan a hangod.
 • Ne foglalj el plusz ülőhelyeket a holmiddal, ha a közlekedési eszköz zsúfolt.
 • Mint már említettük, mindig ajánld fel a helyedet időseknek, terhes nőknek vagy kisgyermekeseknek.

Ha megérted és tiszteletben tartod a spanyol társadalmi normák ezen aspektusait, könnyedén és magabiztosan közlekedhetsz Spanyolországban.


Üzleti etikett

Az üzleti etikett világában való eligazodás Spanyolországban egyedülálló élmény lehet. Íme néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Találkozás és üdvözlés üzleti környezetben

 • Az első találkozók gyakran hivatalosak. A határozott kézfogás, a közvetlen szemkontaktus és a meleg mosoly a szokásos.
 • Használj szakmai titulusokat, hacsak nem kérik a keresztnevek használatát.
 • A névjegykártyák cseréje formális rituálé nélkül történik.

Üzleti találkozók etikettje

 • Az üzleti találkozókon fontos a pontosság. Legyél pontos, még akkor is, ha spanyol tárgyalópartnereid esetleg nem.
 • A találkozók általában némi csevegéssel kezdődnek.
 • A döntéseket gyakran a legmagasabb rangú személy hozza meg.

Ajándékozás az üzleti életben

 • Ajándékot általában a sikeres tárgyalások végén vagy egy üzleti út után köszönetképpen adnak.
 • Az ajándéknak jó minőségűnek, de nem túl drágának kell lennie.

GYIK

Íme néhány gyakran feltett kérdés a spanyol szokásokkal és etikettel kapcsolatban:

Spanyolországban szokás csókkal köszönni?

Igen, Spanyolországban szokás csókkal köszönni, különösen barátok és családtagok között. A tipikus köszönés két puszi, mindkét arcon egy-egy, kezdve a ballal. Ez azonban általában nők között, illetve férfi és nő között történik. A férfiak általában kézfogással köszönnek más férfiaknak.

Mi számít udvariatlanságnak Spanyolországban?

Spanyolországban udvariatlanságnak számít, ha valaki félbeszakít valakit beszéd közben, ha nem mondjuk, hogy „kérem” és „köszönöm”, és ha nyilvános helyen vagy beszélgetés közben rágózunk vagy dohányzunk. Udvariatlanságnak számít az is, ha nem kínálod fel a helyed időseknek, terhes nőknek vagy kisgyermekeseknek a tömegközlekedési eszközökön.

Hogyan adnak borravalót Spanyolországban?

Spanyolországban a borravaló nem olyan általános vagy elvárt, mint néhány más országban. Az éttermekben gyakori, hogy aprópénzt hagynak, de nem kötelező. A kiváló kiszolgálásért 10% körüli borravalót szoktak adni. A bárokban kevésbé gyakori a borravaló, de ha szeretnél, hagyhatsz aprópénzt. A taxisofőröknek a legközelebbi euróra lehet kerekíteni.

Imre blog utazó

Imre

Szia, Imre vagyok! Idegenforgalmi tanulmányokat folytatok, és már bejártam Európa nagy részét, Ázsia egy részét és az USA-t. Minden egyes utazás során egyedi meglátásokat és történeteket gyűjtök. Remélem, te is megosztasz velem néhány utazási történetet! Fedezzük fel együtt ezt a gyönyörű világot!