10 Salzburg látnivaló amiért érdemes ellátogatni a városba

Salzburg látnivalókat és programokat keresel? Nézd meg top 10-es listánkat a kihagyhatatlan látványosságokról! A város lenyűgöző kilátásától kezdve a világhírű zenei nevezetességekig mindenki számára van valami.

1. Hohensalzburg vára

Salzburg vár Hohensalzburg
Hohensalzburg

A Hohensalzburgi Erőd Európa egyik legnagyobb középkori vára és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Az erőd a Festungsberg, egy kis domb tetején található a városközpontban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Salzburgra és a környező hegyekre. A várat a 11. században építették, és az évszázadok során többször bővítették és átalakították. Ma egy múzeumnak, egy étteremnek és egy szállodának ad otthont.

2. Salzburgi dóm

Salzburgi katedrális
Salzburgi katedrális

A dóm a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A dóm egy barokk stílusú templom, amely a 17. században épült. Ez az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött barokk stílusú templom Európában. A székesegyház gyönyörű belső terével rendelkezik, bonyolult festményekkel és szobrokkal. A katedrális külseje is lenyűgöző, nagy rózsaablakával és ikertornyaival.

3. Szent Péter apátság

Szent Péter apátság Salzburgban
Szent Péter apátság

A Szent Péter apátság egy bencés kolostor Salzburgban. A német nyelvű világ egyik legrégebbi kolostorának tartják. Az apátságot 696-ban alapította Salzburgi Szent Rupert. A Salzach folyó partján, az osztrák város történelmi belvárosában található.

Az apátsági templom Ausztria egyik legjelentősebb román stílusú épülete. A templom két hajóval és kereszthajóval rendelkezik.

Az apátságban múzeum is működik, amelyben a kolostor történetét és műkincseit bemutató kiállítások láthatók. A könyvtár több mint 100 000 kötetet tartalmaz, ezzel Ausztria egyik legnagyobb könyvtára.

4. Salzburg óvárosának felderítése

Salzburg óvárosa (Altstadt Salzburg) az UNESCO Világörökség része, és könnyű észrevenni, hogy miért. A történelmi belváros tele van barokk építészettel, hangulatos kávézókkal és festői terekkel. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a Hohensalzburgi erőd, a salzburgi dóm és a Nonnberg apátság. Tervezz legalább fél napot ennek a hihetetlen területnek a felfedezésére.

5. Residenzplatz felfedezése Salzburgban

A Residenzplatz a város egyik legikonikusabb tere, amelyet minden városlátogatónak feltétlenül meg kell nézni. A tér ad otthont a legfontosabb történelmi épületeknek, köztük a csodálatos barokk székesegyháznak és a méltóságteljes Hohensalzburgi várnak.

A tér a helyiek és a látogatók kedvelt találkozóhelye is, számos étterem és kávézó kínál szabadtéri ülőhelyeket. A nyári hónapokban a Residenzplatz számos szabadtéri koncertnek és rendezvénynek ad otthont.

Akár az építészetben gyönyörködik, akár az embereket figyeli, akár a téren étkezik vagy iszik, a Residenzplatz meglátogatása biztosan a salzburgi utazás egyik fénypontja lesz.

6. Mirabell kastély

Mirabell-palota Salzburgban
Mirabell-palota

A Mirabell kastély a város egyik legnépszerűbb látnivalója. A gyönyörű palotát a 17. század elején építtette Wolf Dietrich von Raitenau herceg-érsek. Ma Salzburg egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

A Mirabell-palota kertjei különösen lenyűgözőek, és számos gyönyörű szoborral és szökőkúttal rendelkeznek. A kertek egész évben nyitva állnak a nagyközönség előtt, és remek hely egy békés sétához vagy egy piknikhez egy napsütéses napon.

7. Mozart szülőháza

Mozart szülőháza
Mozart szülőháza

Ha itt jársz, mindenképpen látogass el Mozart szülőházába. A nagy zeneszerző 1756-ban született itt, és a házat múzeumként rendezték be. Megtekintheti néhány eredeti hangszerét és bútorát, valamint olvashat az életéről.

8. Hellbrunni kastély és szökőkutak

Hellbrunni kastély és szökőkutak
Hellbrunni kastély

A Hellbrunni kastély és szökőkútjai Salzburg egyik leglátványosabb látványosságai közé tartoznak. A rokokó villa 1613-ban épült Markus Sittikus von Hohenems érsek számára, és ma múzeumként látogatható. A birtok területén találhatóak a világhírű szökőkutak is.

9. Neugebäude és a salzburgi harangjáték

Salzburg számos hihetetlen látnivalónak ad otthont, de a két legnépszerűbb a Neugebäude és a Carillon.

A Neugebäude az 1800-as évek elején épült, és Salzburg egyik legfontosabb történelmi nevezetessége. Az épület a nagyközönség számára is nyitva áll, és a település történetének szentelt múzeumnak ad otthont. A látogatók felfedezhetik a gyönyörű kerteket is, és az épület tetejéről a városra nyíló kilátásban gyönyörködhetnek.

A salzburgi harangjáték szintén kihagyhatatlan látványosság Salzburgban. A harangjáték egy olyan harangkészlet, amelyet egy billentyűzet segítségével szólaltatnak meg. A harangok a Szent Péter apátság tornyában találhatók, és az egész városban hallhatóak. A látogatók felmászhatnak a torony tetejére is, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a területre.

10. Salzburgi ferences templom

A templom a 14. század elején épült, és a gótikus építészet gyönyörű példája. A templom külsejét bonyolult szobrok és vízköpők díszítik, belsejét pedig freskók és ólomüveg ablakok díszítik. A templom látogatói felmászhatnak a harangtorony tetejére is, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Salzburgra.

Összefoglalva, Salzburg egy gyönyörű város, ahol rengeteg szórakozási lehetőség várja a turistákat. A történelmi helyszínek felfedezésétől kezdve a Hohensalzburg várából nyíló kilátás élvezéséig bárki számára van valami a városban. Kényelmes elhelyezkedése és a sokféle tennivaló miatt Saltzburg tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanáshoz.

Fedezd fel a világot exkluzív utazási hírlevelünkkel! Iratkozz fel most, és ismerj meg lebilincselő úti célokat, utazási tippeket és hihetetlen ajánlatokat