Kihagyhatatlan Salzburg látnivalók amiért érdemes ellátogatni a városba

Salzburg látnivalókat és programokat keresel? Nézd meg top 10-es listánkat a kihagyhatatlan látványosságokról! A város lenyűgöző kilátásától kezdve a világhírű zenei nevezetességekig mindenki számára van valami.

1. Hohensalzburg vár

Salzburg vár Hohensalzburg
Hohensalzburg

A Hohensalzburgi Erőd Európa egyik legnagyobb középkori vára és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Az erőd a Festungsberg, egy kis domb tetején található a városközpontban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A várat a 11. században építették, és az évszázadok során többször bővítették és átalakították. Ma egy múzeumnak, egy étteremnek és egy szállodának ad otthont.

2. Salzburgi dóm

Salzburgi katedrális
Salzburgi katedrális

A dóm a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A dóm egy barokk stílusú templom, amely a 17. században épült. Ez az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött barokk stílusú templom Európában. A székesegyház gyönyörű belső terével rendelkezik, bonyolult festményekkel és szobrokkal. A katedrális külseje is lenyűgöző, nagy rózsaablakával és ikertornyaival.

3. Szent Péter apátság

Szent Péter apátság Salzburgban
Szent Péter apátság

A Szent Péter apátság egy bencés kolostor Salzburgban. A német nyelvű világ egyik legrégebbi kolostorának tartják. Az apátságot 696-ban alapította a Szent Rupert. A Salzach folyó partján, az osztrák város történelmi belvárosában található.

Az apátsági templom Ausztria egyik legjelentősebb román stílusú épülete. A templom két hajóval és kereszthajóval rendelkezik.

Az apátságban múzeum is működik, amelyben a kolostor történetét és műkincseit bemutató kiállítások láthatók. A könyvtár több mint 100 000 kötetet tartalmaz, ezzel Ausztria egyik legnagyobb könyvtára.

Booking.com

4. Salzburg óvárosa látnivalók

Salzburg óvárosa (Altstadt Salzburg) az UNESCO Világörökség része, és könnyű észrevenni, hogy miért. A történelmi belváros tele van barokk építészettel, hangulatos kávézókkal és festői terekkel. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a Hohensalzburgi erőd, a dóm és a Nonnberg apátság. Tervezz legalább fél napot ennek a hihetetlen területnek a felfedezésére.

5. Residenzplatz felfedezése Salzburgban

A Residenzplatz a város egyik legikonikusabb tere, amelyet minden városlátogatónak feltétlenül meg kell nézni. A tér ad otthont a legfontosabb történelmi épületeknek, köztük a csodálatos barokk székesegyháznak és a méltóságteljes Hohensalzburgi várnak.

A tér a helyiek és a látogatók kedvelt találkozóhelye is, számos étterem és kávézó kínál szabadtéri ülőhelyeket. A nyári hónapokban a Residenzplatz számos szabadtéri koncertnek és rendezvénynek ad otthont.

Akár az építészetben gyönyörködik, akár az embereket figyeli, akár a téren étkezik vagy iszik, a Residenzplatz meglátogatása biztosan a salzburgi utazás egyik fénypontja lesz.

6. Mirabell kastély

Mirabell-palota Salzburgban
Mirabell-palota

A Mirabell kastély a város egyik legnépszerűbb látnivalója. A gyönyörű palotát a 17. század elején építtette Wolf Dietrich von Raitenau herceg-érsek. Ma Salzburg egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

A Mirabell-palota kertjei különösen lenyűgözőek, és számos gyönyörű szoborral és szökőkúttal rendelkeznek. A kertek egész évben nyitva állnak a nagyközönség előtt, és remek hely egy békés sétához vagy egy piknikhez egy napsütéses napon.

7. Mozart szülőháza

Mozart szülőháza
Mozart szülőháza

Ha itt jársz, mindenképpen látogass el Mozart szülőházába. A nagy zeneszerző 1756-ban született itt, és a házat múzeumként rendezték be. Megtekintheti néhány eredeti hangszerét és bútorát, valamint olvashat az életéről.

8. Hellbrunn kastély és szökőkutak

Hellbrunni kastély és szökőkutak
Hellbrunni kastély

A Hellbrunni kastély és szökőkútjai Salzburg egyik leglátványosabb látványosságai közé tartoznak. A rokokó villa 1613-ban épült Markus Sittikus von Hohenems érsek számára, és ma múzeumként látogatható. A birtok területén találhatóak a világhírű szökőkutak is.

9. Neugebäude és a salzburgi harangjáték

Az osztrák város számos hihetetlen látnivalónak ad otthont, de a két legnépszerűbb a Neugebäude és a Carillon.

A Neugebäude az 1800-as évek elején épült, és Salzburg egyik legfontosabb történelmi nevezetessége. Az épület a nagyközönség számára is nyitva áll, és a település történetének szentelt múzeumnak ad otthont. A látogatók felfedezhetik a gyönyörű kerteket is, és az épület tetejéről a városra nyíló kilátásban gyönyörködhetnek.

A salzburgi harangjáték szintén kihagyhatatlan látványosság a városban. A harangjáték egy olyan harangkészlet, amelyet egy billentyűzet segítségével szólaltatnak meg. A harangok a Szent Péter apátság tornyában találhatók, és az egész városban hallhatóak. A látogatók felmászhatnak a torony tetejére is, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a területre.

10. Salzburgi Ferences templom

A templom a 14. század elején épült, és a gótikus építészet gyönyörű példája. A templom külsejét bonyolult szobrok és vízköpők díszítik, belsejét pedig freskók és ólomüveg ablakok díszítik. A templom látogatói felmászhatnak a harangtorony tetejére is, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Salzburgra.

11. Getreidegasse Salzburg

Getreidegasse Salzburg

Ez a nyüzsgő utca rejtett utcácskáiról ismert, ahol barangolva felfedezheted a város titkait. A Getreidegasse egyik fénypontja Mozart szülőháza, amely a zene szerelmeseinek kötelező látványosság. Miközben a macskaköves utcákon bóklászol, szánj rá egy pillanatot, hogy megkóstolj egy finom Mozartkuglit, a legendás zeneszerzőről elnevezett híres helyi finomságot.

Ha pedig a Muzsika hangja rajongója vagy, biztosan örömmel fogod hallani, hogy ez a varázslatos utca szerepelt a filmben.

Felfedezés közben ne felejtsd el felnézni és megcsodálni a magasba törő Hohensalzburg várát, amely egy középkori erődítmény, és uralja a város látképét.

12. Salzburgi állatkert (Tiergarten Hellbrunn)

Folytassuk a salzburgi látnivalók felfedezését az állatkert, más néven Tiergarten Hellbrunn meglátogatásával. Ahogy belépünk az állatkertbe, azonnal megdöbbenünk az állatvédelem és a vadon élő állatok oktatása iránti elkötelezettségén.

Az állatkert építészete harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe, nyugodt légkört teremtve a látogatók és az állatok számára egyaránt. Az állatkiállítások átgondoltan vannak kialakítva, bőséges teret biztosítva a lakóknak a barangolásra és felfedezésre.

A fenséges oroszlánoktól a játékos makikig az állatkertben sokféle faj látható, mindegyiknek megvan a maga egyedi története. A színfalak mögött az állatgondozók képzése biztosítja, hogy az állatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek.

13. Salzburgi Marionettszínház

Ahogy Salzburg látnivalóiban elmélyedünk, az egyik kiemelkedő látnivaló a Marionettszínház. Ez a bájos színház történelmi jelentőséggel bír, amely a 20. század elejére nyúlik vissza.

Híres a bábelőadásairól, amelyek évtizedek óta lenyűgözik a közönséget. A színház olyan klasszikus operák híres előadásainak adott otthont, mint Mozart „A varázsfuvola” és Strauss „Die Fledermaus” című műve, amelyeket szakértelemmel készített bábok adtak elő. Az ezekben az előadásokban alkalmazott bábtechnikák valóban figyelemre méltóak, a bábok művészi színvonala lenyűgöző és szórakoztató.

A Salzburgi Marionettszínház kulturális hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. A város művészeti örökségének szerves részévé vált, és a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, akik szívesen válnak tanúivá e bűbájos előadások varázsának.

14. Hangar-7 (Red Bull Hangar)

Ez a rendkívüli salzburgi helyszín izgalmas élményt kínál a repülés szerelmeseinek és a műtárgyak szerelmeseinek egyaránt. A légi közlekedési kiállítások a repülőgépek lenyűgöző gyűjteményét mutatják be, és lenyűgöző betekintést nyújtanak a repülés világába.

A 7-es hangárban található Red Bull-gyűjteményben ikonikus repülőgépek és helikopterek láthatók, amelyek történelmet írtak. Igazi szemet gyönyörködtető látványosság!

A Hangar-7 azonban nem csak a repülésről szól. A hangárban számos izgalmas eseménynek is otthont ad, az élő előadásoktól az exkluzív partikig.

Maga a hangár építészete is látványos, elegáns és modern dizájnjával. És ha a sok felfedezés megéheztet, ne aggódj! A hangár gasztronómiája számos ízletes étkezési lehetőséget kínál, hogy csillapítsa az étvágyat.

15. Salzach folyami hajóutak

https://www.youtube.com/watch?v=hTaSfahm0K0

Folytatva a salzburgi látnivalók felfedezését, egy újabb magával ragadó élmény vár ránk a Salzach folyami hajóutakkal. Képzeld el: a nap a horizont alá süllyed, aranyló fényt vetve a folyóparton sorakozó történelmi nevezetességekre. Miközben a lágy sodráson suhanunk, kéz a kézben a kedvesünkkel, könnyű belátni, hogy a Salzach-folyami hajóutak miért számítanak a romantikus kiruccanások egyik kedvencének.

De nem csak a naplemente látványa teszi felejthetetlenné ezt az élményt. Képzeljük el, ahogy a vízparti vacsorában kényeztetjük magunkat, miközben a helyi konyha ízeit élvezzük, miközben a lágy szellő simogatja az arcunkat.

És tartsuk nyitva a szemünket a vadon élő állatok megfigyelésére – talán megpillanthatunk egy kecses hattyút vagy egy játékos vidrát.

16. Untersberg-hegy – Csodás alpesi látvány

A hegy sziklás csúcsaival és buja zöldjével rengeteg programot kínál a szabadtéri tevékenységek szerelmeseinek. Az itteni túraútvonalak minden fittségi szintnek megfelelnek, a kényelmes sétáktól a kihívást jelentő túrákig. Azok számára, akik a nyugodtabb megközelítést részesítik előnyben, a felvonó kényelmes módot kínál a csúcsra jutáshoz és a panorámában való gyönyörködéshez.

A helyi mesék szerint az Untersberg-fennsík rejtett kincseknek és mitikus lényeknek ad otthont.

Gyakori kérdések

 1. Melyik a legjobb évszak Salzburg meglátogatására, hogy élvezhessük a látnivalókat?

  Az, hogy melyik a legjobb idő az ausztriai város meglátogatására, saját preferenciáidtól függ. A kellemes időjárás és a szabadtéri tevékenységek szempontjából a május és szeptember közötti hónapok ideálisak. Ha azonban szeretnéd megtapasztalni a híres Salzburgi Ünnepi Játékokat, akkor júliusra és augusztusra tervezd a látogatást. A téli sportok és a karácsonyi vásárok kedvelői számára a december varázslatos időszak Salzburgban.

 2. Megéri a Salzburgba látogatóknak a „Sound of Music” túra?

  Igen, a „Sound of Music” túra a film rajongói számára kifejezetten ajánlott. A túra Salzburg és a környező vidék különböző forgatási helyszíneire kalauzolja el a látogatókat, betekintést nyújtva a von Trapp család valódi történetébe és a film készítésébe. Még ha nem is vagy nagy rajongója a filmnek, a túra remek lehetőséget nyújt arra, hogy megismerd a régió legszebb tájait és történelmi emlékhelyeit.

 3. Mennyi időt kell szánni a Hohensalzburg erőd felfedezésére?

  A Hohensalzburgi vár alapos felfedezéséhez, beleértve a múzeumokat, a csatatereket és a panorámás kilátást, legalább 2-3 órát érdemes szánni. Az erőd Európa egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt középkori várkastélya, így rengeteg kihagyhatatlan látnivaló és program vár ránk. Ha kevés az időd, egy körülbelül egyórás gyors látogatással is lefedheted a legfontosabb látnivalókat.

 4. Mi az a Mönchsberg Salzburgban?

  Mönchsberg

  A Salzburgban, Ausztriában található Mönchsberg a város öt fő hegyének egyike. A természeti szépség és a kulturális örökség egyedülálló keverékét kínálja. A város látképét uraló Mönchsberg ad otthont a Hohensalzburg erődnek, amely Európa egyik legnagyobb középkori erődítménye. A hegyről panorámás kilátás nyílik Salzburgra és a környező területekre. Emellett a Salzburgi Modern Művészeti Múzeumnak ad otthont, és számos sétaútvonalat kínál, így a város szívében a történelem, a művészet és a természet keverékét kereső turisták és helyiek körében egyaránt népszerű hely.

Összefoglalva, Salzburg egy gyönyörű osztrák város, ahol rengeteg szórakozási lehetőség várja a turistákat. A történelmi helyszínek felfedezésétől kezdve a Hohensalzburg várából nyíló kilátás élvezéséig bárki számára van valami a városban. Kényelmes elhelyezkedése és a sokféle tennivaló miatt Saltzburg tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanáshoz.

Imre blog utazó

Imre

Szia, Imre vagyok! Idegenforgalmi tanulmányokat folytatok, és már bejártam Európa nagy részét, Ázsia egy részét és az USA-t. Minden egyes utazás során egyedi meglátásokat és történeteket gyűjtök. Remélem, te is megosztasz velem néhány utazási történetet! Fedezzük fel együtt ezt a gyönyörű világot!

“Kihagyhatatlan Salzburg látnivalók amiért érdemes ellátogatni a városba” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Salzburg nagyon szép volt, az óváros a templomokkal és palotákkal egyszerűen lenyűgöző. És a környező hegyek is csodálatosak. Bár időnként nagyon zsúfoltnak tűnt. És nem egy hatalmas város, így egy idő után kicsit kicsinek tűnhetett. De összességében nagyon szerettem ott sétálgatni, és gyönyörködni a történelemben és az építészetben. Feltétlenül érdemes meglátogatni, ha Ausztriában jársz, azt mondanám!

Szólj hozzá!