Skip to content
Kezdőlap » Ausztria » 10 ok, amiért érdemes ellátogatni Salzburgba

10 ok, amiért érdemes ellátogatni Salzburgba

Salzburgi programokat tervezel? Nézd meg top 10-es listánkat a kihagyhatatlan látnivalókról! A város lenyűgöző kilátásától kezdve a világhírű zenei nevezetességekig mindenki számára van valami.

1. Hohensalzburg vára

Salzburg vár Hohensalzburg
Hohensalzburg

A Hohensalzburgi Erőd Európa egyik legnagyobb középkori vára és Salzburg egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Az erőd a Festungsberg, egy kis domb tetején található a városközpontban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Salzburgra és a környező hegyekre. A várat a 11. században építették, és az évszázadok során többször bővítették és átalakították. Ma egy múzeumnak, egy étteremnek és egy szállodának ad otthont.

2. Salzburgi dóm

Salzburgi katedrális
Salzburgi katedrális

A salzburgi dóm a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A dóm egy barokk stílusú templom, amely a 17. században épült. Ez az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött barokk stílusú templom Európában. A székesegyház gyönyörű belső terével rendelkezik, bonyolult festményekkel és szobrokkal. A katedrális külseje is lenyűgöző, nagy rózsaablakával és ikertornyaival.

3. Szent Péter apátság

Szent Péter apátság Salzburgban
Szent Péter apátság

A Szent Péter apátság egy bencés kolostor Salzburgban, Ausztriában. A német nyelvű világ egyik legrégebbi kolostorának tartják. Az apátságot 696-ban alapította Salzburgi Szent Rupert. A Salzach folyó partján, Salzburg történelmi belvárosában található.

Az apátsági templom Ausztria egyik legjelentősebb román stílusú épülete. A templom két hajóval és kereszthajóval rendelkezik.

Az apátságban múzeum is működik, amelyben a kolostor történetét és műkincseit bemutató kiállítások láthatók. A könyvtár több mint 100 000 kötetet tartalmaz, ezzel Ausztria egyik legnagyobb könyvtára.

4. Salzburg óvárosának felderítése (Altstadt Salzburg)

Salzburg óvárosa (Altstadt Salzburg) az UNESCO Világörökség része, és könnyű észrevenni, hogy miért. A történelmi belváros tele van barokk építészettel, hangulatos kávézókkal és festői terekkel. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a Hohensalzburgi erőd, a salzburgi dóm és a Nonnberg apátság. Tervezz legalább fél napot ennek a hihetetlen területnek a felfedezésére.

5. Residenzplatz felfedezése Salzburgban

A Residenzplatz Salzburg egyik legikonikusabb tere, amelyet minden városlátogatónak feltétlenül meg kell nézni. A tér ad otthont Salzburg legfontosabb történelmi épületeinek, köztük a csodálatos barokk székesegyháznak és a méltóságteljes Hohensalzburgi várnak.

A tér a helyiek és a látogatók kedvelt találkozóhelye is, számos étterem és kávézó kínál szabadtéri ülőhelyeket. A nyári hónapokban a Residenzplatz számos szabadtéri koncertnek és rendezvénynek ad otthont.

Akár az építészetben gyönyörködik, akár az embereket figyeli, akár a téren étkezik vagy iszik, a Residenzplatz meglátogatása biztosan a salzburgi utazás egyik fénypontja lesz.

6. Mirabell kastély

Mirabell-palota Salzburgban
Mirabell-palota

A salzburgi Mirabell kastélya a város egyik legnépszerűbb látnivalója. A gyönyörű palotát a 17. század elején építtette Wolf Dietrich von Raitenau herceg-érsek. Ma Salzburg egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

A Mirabell-palota kertjei különösen lenyűgözőek, és számos gyönyörű szoborral és szökőkúttal rendelkeznek. A kertek egész évben nyitva állnak a nagyközönség előtt, és remek hely egy békés sétához vagy egy piknikhez egy napsütéses napon.

7. Mozart szülőháza

Mozart szülőháza
Mozart szülőháza

Ha Salzburgban jár, mindenképpen látogass el Mozart szülőházába. A nagy zeneszerző 1756-ban született itt, és a házat múzeumként rendezték be. Megtekintheti néhány eredeti hangszerét és bútorát, valamint olvashat az életéről.

8. Hellbrunni kastély és szökőkutak

Hellbrunni kastély és szökőkutak
Hellbrunni kastély

A Hellbrunni kastély és szökőkútjai Salzburg egyik leglátványosabb látványosságai közé tartoznak. A rokokó villa 1613-ban épült Markus Sittikus von Hohenems érsek számára, és ma múzeumként látogatható. A birtok területén találhatóak a világhírű szökőkutak is.

9. Neugebäude és a salzburgi harangjáték

Salzburg számos hihetetlen látnivalónak ad otthont, de a két legnépszerűbb a Neugebäude és a Salzburg Carillon.

A Neugebäude az 1800-as évek elején épült, és Salzburg egyik legfontosabb történelmi nevezetessége. Az épület a nagyközönség számára is nyitva áll, és egy Salzburg történetének szentelt múzeumnak ad otthont. A látogatók felfedezhetik a gyönyörű kerteket is, és az épület tetejéről a városra nyíló kilátásban gyönyörködhetnek.

A salzburgi harangjáték szintén kihagyhatatlan látványosság Salzburgban. A harangjáték egy olyan harangkészlet, amelyet egy billentyűzet segítségével szólaltatnak meg. A harangok a Szent Péter apátság tornyában találhatók, és az egész városban hallhatóak. A látogatók felmászhatnak a torony tetejére is, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik Salzburgra.

10. Salzburgi ferences templom

salzburgi ferences templom
Ferences templom

A templom a 14. század elején épült, és a gótikus építészet gyönyörű példája. A templom külsejét bonyolult szobrok és vízköpők díszítik, belsejét pedig freskók és ólomüveg ablakok díszítik. A templom látogatói felmászhatnak a harangtorony tetejére is, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Salzburgra.

Összefoglalva, Salzburg egy gyönyörű város, ahol rengeteg szórakozási lehetőség várja a turistákat. A történelmi helyszínek felfedezésétől kezdve a Hohensalzburg várából nyíló kilátás élvezéséig bárki számára van valami Salzburgban. Kényelmes elhelyezkedése és a sokféle tennivaló miatt Saltzburg tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanáshoz.