Tippek Graz legjobb látnivalóinak megismeréséhez

Ha egy lélegzetelállító úti célt kerestek, ahol rengeteg elfoglaltságot találhattok, akkor ne keressetek tovább, mint az ausztriai Graz. Ez a bájos város mindenki számára tartogat valamit. Sétálj a festői utcákon, és csodáld meg a történelmi épületeket, vagy élvezd a természetet. Az ínyencek számára Graz számos kulináris élvezetet kínál, a vásárlók számára pedig rengeteg butiküzletet. És ne felejtsd el megkóstolni a helyi borokat!

1. A stájer fegyvertár

A stájer fegyvertár Graz
A stájer fegyvertár

A grazi Stájer Fegyvertár (németül: Landeszeughaus) a világ legnagyobb történelmi fegyvertára. Több mint 32 000 fegyvert és felszerelési tárgyat tartalmazó, a késő középkorig visszanyúló gyűjteménynek ad otthont. A gyűjteményben lőfegyverek, ágyúk, kardok, tőrök, kések, pajzsok, páncélok, páncélruhák és egyéb tárgyak, például gyermekjátékok találhatók.

2. Grazi katedrális

Grazi Katedrális
Grazi katedrális

A grazi katedrális az egyik legfontosabb egyházi épület az ausztriai Graz városában. A Graz-Seckau érsek székhelye és az egyházmegye főtemploma. A székesegyház Graz óvárosában, a Schlossberg-hegyen található, a városra néző kilátással. A 14. században épült gótikus stílusban, és számos korabeli műalkotást tartalmaz.

3. Graz óvárosa

Graz óvárosa

Graz óvárosa Közép-Európa egyik legszebben megőrzött városközpontja. Az Óváros 1999 óta az UNESCO Világörökség része. A városközpont a reneszánsz, a barokk és a gótika keveredéséből származó jellegzetes stíluselemekről ismert. Graz óvárosának számos épülete a 16. századból származik.

Graz óvárosának legnépszerűbb látnivalói közé tartozik a Landhaus, amely egy reneszánsz stílusú palota; a Glockenspiel, amely egy óratorony mechanikus órával és zenére mozgó és táncoló figurákkal; valamint a Szent Erzsébet-templom, amely egy gótikus katedrális, bonyolult ólomüveg ablakokkal. További nevezetes látnivalók közé tartozik a Hauptplatz, amely Graz óvárosának főtere, és a Schlossberg, amely egy hegytetőn álló erődítmény, ahonnan panorámás kilátás nyílik a városra.

4. Schloss Eggenberg

Schloss Eggenberg
Schloss Eggenberg

A Schloss Eggenberg az egyik legnépszerűbb turisztikai látnivaló Grazban. A kastély a 17. század elején épült, és Európa egyik legnagyobb és legszebb barokk kastélya. A Schloss Eggenberg emellett azon kevés kastélyok egyike, amely még mindig rendelkezik az eredeti berendezéssel, így a történelem és a művészet iránt érdeklődő turisták körében igen népszerű úti cél.

5. Schlossberg és a grazi óratorony

Graz számos történelmi nevezetességnek ad otthont, köztük a Schlossbergnek, egy 12. századi erődítménynek és az 1496-ban épült Óratoronynak. Ezek a látnivalók a városközpontban találhatók, és gyalogos távolságra vannak egymástól.

6. Grazi Művészeti Múzeum

A Grazi Művészeti Múzeum a város egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A múzeum a középkortól napjainkig tartó művészeti gyűjteménynek ad otthont. A kortárs művészetnek szentelt részleg is található.

7. Grazi mauzóleum

Grazi mauzóleum
Mauzóleum

A grazi mauzóleumot minden városlátogatónak kötelező megnéznie. Az impozáns építményt a 17. század elején építették II. Ferdinánd császár és családja földi maradványainak elhelyezésére. A látogatók felfedezhetik a gazdagon díszített belső teret, és megismerhetik az itt eltemetett személyek életét.

8. A grazi Természettudományi Múzeum

A grazi Természettudományi Múzeum Ausztria egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma. Nagyon népszerű turisztikai látványosság, különösen a gyermekes családok körében. A múzeum gyűjteménye több mint kétmillió műtárgyból áll, köztük nagyszámú fosszíliából és ásványból. Vannak interaktív kiállítási tárgyak is, amelyek még élvezetesebbé teszik a múzeumot a látogatók számára.

Érdemes meglátogatni Grazot?

Ha arról van szó, hogy érdemes-e Grazot meglátogatni, az attól függ, hogy mit keresel. Ha érdekel a történelem és az építészet, akkor Grazot érdemes meglátogatnod – tele van középkori és reneszánsz épületekkel. Ha a szabadtéri tevékenységek kedvelője, akkor a város nem biztos, hogy az igazi számodra, mivel nincs túl sok túra- vagy kerékpárút. Ha azonban Ausztria egy másik oldalát szeretné megismerni – amely egy kicsit nyugodtabb, mint Bécs -, akkor Graz mindenképpen megér egy látogatást.

Melyik a jobb célpont Salzburg vagy Graz?

Ha azt próbálod eldönteni, hogy Salzburgba vagy Grazba látogass el, akkor ez igazából attól függ, hogy mit keresel egy városban. Mindkettőnek megvan a maga egyedi varázsa és látnivalója, így igazából attól függ, hogy mi az ami leginkább érdekel.

Salzburg leginkább a zenéről és a kultúráról ismert – elvégre ez Mozart szülőhelye! A városnak gyönyörű régi belvárosa van, amely remekül alkalmas arra, hogy egyszerűen csak sétálgasson és megcsodálja az építészetet. Számos múzeum és művészeti galéria is várja a látogatókat. Ha a klasszikus zene rajongója vagy, akkor Salzburg mindenképpen a te helyed – a város lenyűgöző környezetében rendszeresen tartanak koncerteket és operákat.

Tudj meg többet: 10 ok, amiért érdemes ellátogatni Salzburgba

Graz ezzel szemben egy egyetemi város, fiatalosabb hangulattal. A város az építészeti stílusok eklektikus keveredéséről ismert – a középkortól a modernig -, ami érdekes ellentétet teremt a város egész területén. Rengeteg zöldterületet is élvezhet, valamint számos bárt és klubot talál az éjszakai élethez. A történelem iránt érdeklődők számára Graz otthont ad néhány fontos római kori maradványnak, valamint számos más történelmi helyszínnek.

Fedezd fel a világot exkluzív utazási hírlevelünkkel! Iratkozz fel most, és ismerj meg lebilincselő úti célokat, utazási tippeket és hihetetlen ajánlatokat