Olcsóbb utazások: Fedezd fel a legjobb pénzspóroló trükköket!

Az instagrammozható nyaralások és a vándorlási vágytól fűtött kiruccanások korában ki ne álmodozna arról, hogy körbeutazza a világot? De a csábítás gyakran elhomályosul, amikor ezek az álom utazások mennibe kerülnek.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy egy csipetnyi hozzáértéssel, egy csipetnyi felkészültséggel és az utazási trükkök titkos receptjével csökkentheted ezeket a rémisztő kiadásokat, és sokkal megfizethetőbbé teheted az utazásaidat?

Nézd meg, milyen trükkökre esküsznek a tapasztalt utazók, hogy kalandjaid ne csak emlékezetesek, de meglepően pénztárcakímélőek is legyenek. Készülj fel, mert ezek a pénztakarékos utazási trükkök lehetnek az útleveled ahhoz, hogy világot láss anélkül, hogy kiürítenéd a pénztárcádat!

Figyelj a járatokra és a közlekedésre:

Róma novemberben oda-vissza jegy
Egy példa: Róma novemberben oda-vissza jegy, amit augusztusban találtam
 • DIY foglalás: Ahelyett, hogy az utazási irodákra hagyatkoznál, foglalj közvetlenül a légitársaságok weboldalain, vagy használd az olyan platformokat, mint a Skyscanner. Például egy Budapestről Párizsba szóló repülőjegy foglalása az akciók miatt közvetlenül az Air France weboldalán olcsóbb lehet. Emellett az ügynöki díjak elkerülése érdekében érdemes saját magadnak kutatni és vízumot igényelni; a thaiföldi turistavízumot például sok állampolgár számára viszonylag egyszerű megszerezni.
 • Flexibilis időpontok: A repülőjegyárak a kereslet függvényében ingadoznak. Például a júliusi turisztikai főszezonban Balira repülni sokkal drágább lehet, mint februárban. Használja az olyan eszközöket, mint a Google Flights árgrafikonja, hogy vizuálisan megjelenítse az árváltozásokat az egyes hónapokban.
 • Alternatív repülőterek: Az olyan nagyvárosok, mint London, több repülőtérrel is rendelkeznek (pl. Heathrow, Gatwick, Stansted). Néha az egyik repülőtéren való leszállással és a másikról való indulással pénzt lehet megtakarítani. Emellett a kisebb regionális repülőterek is kínálhatnak olyan ajánlatokat, amelyeket a nagy nemzetközi csomópontok nem.
 • Helyi közlekedés: Tokióban a taxik drágák lehetnek, de a metrórendszer hatékony és megfizethető. Amszterdamban a kerékpárbérlés nemcsak gazdaságos, hanem sok helybéli számára a legkedveltebb közlekedési mód is. A legtöbb esetben a helyi közlekedéssel való utazás a legolcsóbb megoldás, ráadásul megérezheted, hogyan élnek ott az emberek, és összefuthatsz valakivel, akivel remekül elbeszélgethetsz.
Google Flights árgrafikonja
Google Flights árgrafikonja

Bölcs szállásválasztás:

ARBNB Isztambul
Airbnb Isztambul 2024 február
 • Hagyd ki a hagyományos szállodákat: Egy drága római szálloda helyett próbálj ki egy Airbnb-t egy helyi környéken. A hostelek, például a Booking.com vagy a Hostelworld oldalon találhatóak, olcsó, mégis kényelmes szállást kínálnak, különösen a hátizsákos turistáknak kedvező területeken.
 • Hosszabb tartózkodás: Ha pédául egy konyhával rendelkező helyet bérelsz Barcelonában, akkor a helyi piacokon, például a La Boquerián vásárolhatsz, és főzhetsz magadnak. Ez a gyakorlat jelentősen csökkenti az étkezési költségeket egy hosszabb tartózkodás során.
 • Kapcsolatok a helyiekkel: Az olyan platformok, mint a Couchsurfing, összekapcsolhatnak olyan helyiekkel, akik ingyenes alvóhelyet kínálnak. A megtakarításon túl ez autentikus élményeket is nyújt, például csatlakozhatsz egy helyi családi vacsorához.

Helyi ételek:

 • Kerüld el a repülőtéri ételeket: Ahelyett, hogy a repülőtéren vásárolnál egy 15 euros szendvicset, csomagolj magadnak házi készítésű szendvicseket vagy rágcsálnivalókat.
 • Étkezz okosan: Az olyan turisták által látogatott helyeken, mint Velence, a népszerű helyek közelében lévő éttermek drágák lehetnek. Ha néhány háztömbnyire elsétálsz, vagy megkérdezed a helyieket, egy rejtett trattoriához juthatsz, ahol finom, de megfizethető tésztát szolgálnak fel.

A pénz számít

 • Kényes pénzváltás: Ahelyett, hogy a repülőtéren váltanál pénzt, menj el egy helyi bankba a jobb árfolyamokért.
 • Okos kártyahasználat: Az olyan kártyák, mint a Wise, nulla vagy nagyon alacsony külföldi tranzakciós díjat kínálnak. A készpénzfüggő piacokon azonban bölcs dolog készpénzt tartani magunknál, de kerüljük a nagy összegek nyílt bemutatását.

A technológia és a jutalmak kihasználása:

 • Kedvezmények és különleges ajánlatok: Sok hűségprogram szezonális ajánlatokkal, exkluzív kedvezményekkel vagy kizárólag a tagok számára fenntartott különleges ajánlatokkal jár. Például egy szállodai hűségprogramhoz kapcsolódó kártya 20%-os kedvezményt kínálhat a házon belüli étkezéseken.
 • Partner-előnyök: A hűségprogramoknak gyakran vannak partnerségeik más vállalkozásokkal. Egy légitársaság hűségprogramja pontokat kínálhat autóbérlésért, étkezésért vagy vásárlásért a partnereinél, így az utazók akkor is gyűjthetnek előnyöket, amikor nem repülnek.
 • Bátorít a felfedezésre: Egyes hűségprogramok bónuszpontokat kínálnak új szolgáltatások vagy úti célok kipróbálásáért, így ösztönözve az utazókat a különböző helyek és élmények felfedezésére.
 • Hosszú távon pénzt takarít meg: Idővel az ingyenes repülőjegyekből, szállodai tartózkodásból és egyéb előnyökből származó megtakarítások összeadódnak, így a hűségprogram tagjai számára csökken az utazás teljes költsége.
 • Figyelj az ajánlatokra: Ha feliratkozol például a kiwi.com vagy a SkyScanner oldalra, értesülhetsz a járatok hirtelen leértékeléséről. Az olyan alkalmazások, mint az AndroMoney segítenek a költségvetés összeállításában és az utazási költségek valós idejű nyomon követésében.

Extrák

 • Tanulói kedvezmények: A párizsi Louvre-t látogatod meg? A diákok gyakran kaphatnak kedvezményes vagy akár ingyenes belépőket az ilyen látnivalókba érvényes igazolvány felmutatásával.
 • Egészségügyi terv: Az utasbiztosítások védelmet nyújthatnak az előre nem látható egészségügyi kiadások ellen. Egy egyszerű ételmérgezés Mexikóban biztosítás nélkül súlyos kórházi számlákat eredményezhet.
 • Lépjen kapcsolatba másokkal: Ha a Facebookon közzéteszed az utazási terveidet, lehet, hogy felfedezel egy Berlinben élő régi barátot, aki felbecsülhetetlen értékű helyi tippeket vagy akár egy ingyenes szállást is adhat.
Imre blog utazó

Imre

Szia, Imre vagyok! Idegenforgalmi tanulmányokat folytatok, és már bejártam Európa nagy részét, Ázsia egy részét és az USA-t. Minden egyes utazás során egyedi meglátásokat és történeteket gyűjtök. Remélem, te is megosztasz velem néhány utazási történetet! Fedezzük fel együtt ezt a gyönyörű világot!