Bálnafigyelés a Kanári-szigeteken: Fantasztikus tengeri kaland

Kristálytiszta vizével és változatos tengeri élővilágával a Kanári-szigetek a bálnafigyelők paradicsomává vált. Ezek a szigetek kínálják az egyik legjobb lehetőséget arra, hogy ezeket a fenséges teremtményeket természetes élőhelyükön figyelhessük meg, a büszke púposoktól a játékos delfinekig.

Az Északnyugat-Afrika partjainál fekvő Kanári-szigetek egész évben számos bálna- és delfinfajnak adnak otthont. A szigetcsoportot körülvevő meleg vizek ideális környezetet biztosítanak e csodálatos tengeri élőlények számára, és nagy számban vonzzák őket.

Akár lelkes bálnafigyelő, akár csak a természet szerelmese, egy utazás a Kanári-szigetekre kihagyhatatlan. Merülj el ezeknek az érintetlen vizeknek a szépségében, és legyél tanúja e csodálatos teremtmények varázslatának testközelből.

A legjobb időpont a Kanári-szigeteki bálnalesre

A Kanári-szigeteken a bálnafigyelés egész évben lehetséges, de a legjobb időpont attól függ, hogy milyen fajjal szeretnénk találkozni. A szigetcsoport egész évben enyhe éghajlatnak örvend, így minden évszakban alkalmas célpont a bálnalesésre.

A púpos bálnák megfigyelése iránt érdeklődők számára a főszezon novembertől áprilisig tart. Ebben az időszakban a púpos bálnák a hideg vizekben található táplálkozóhelyeikről a Kanári-szigetek melegebb vizeire vándorolnak, hogy ott szaporodjanak és szüljenek. A púpos bálnák akrobatikus bemutatóinak szemtanúja lenni olyan élmény, amelyet nem szabad kihagyni.

Ha azt szeretnénk, hogy találkozhassunk a gömbölyűfejű delfinekkel, akkor a helyi populáció egész évben megfigyelhető. Ezek a csodálatos teremtmények gyakran a parthoz közel találhatók, így könnyebben észrevehetjük őket a hajókirándulások során. A nyári hónapok különösen népszerűek a delfinek megfigyelésére, mivel ilyenkor meleg az időjárás és nyugodt a tenger.

A Kanári-szigetek vizeiben egész évben lehet delfineket látni, de a nyári hónapokban van a legnagyobb esély arra, hogy nagy csapatokkal találkozzunk. Ezek a játékos lények akrobatikus mutatványaikról és a hajók iránti kíváncsiságukról ismertek, gyakran megközelítik a hajókat és meglovagolják a hajó orrának hullámait.

Ez is érdekelhet: Kanári-szigetek látnivalók és utazási tanácsok

Népszerű bálnafigyelő helyek a Kanári-szigeteken

A Kanári-szigetek számos népszerű helyet kínál a bálnafigyeléshez, amelyek mindegyike egyedi jellegzetességekkel és a tengeri élővilág megfigyelésének lehetőségeivel rendelkezik. Íme néhány a legjobb helyek közül, amelyeket érdemes megfontolni a bálnafigyelő kalandhoz:

 1. Tenerife – A Tenerife körüli vizek hemzsegnek a tengeri élővilágtól, így ez az egyik legjobb hely a Kanári-szigeteken a bálnafigyeléshez. A sziget délnyugati partvidéke, különösen a Los Gigantes környéke ismert az itt élő kisbálna populációról. A sziget különböző kikötőiből induló hajókirándulásokon lehetőség nyílik arra, hogy testközelből is szemtanúi legyünk ezeknek a csodálatos teremtményeknek.
 2. La Gomera – A Tenerifétől mindössze egy rövid kompútra fekvő La Gomera egy másik kiváló célpont a cetfélék megfigyelésére. A szigetet körülvevő vizeket számos bálnafaj látogatja, köztük púpos bálnák, kisbálnák, sőt, alkalmanként még gyilkos bálnákat is láthatunk. La Gomera gyönyörű sziklái és eldugott öblei lenyűgöző hátteret nyújtanak a bálnafigyelő kalandokhoz.
 3. Fuerteventura – Fuerteventura hosszú homokos strandjaival és kristálytiszta vizével egyedülálló bálnafigyelési élményt kínál. A sziget népszerű hely a delfinekkel való találkozásra, több fajt is gyakran látni a partok előtti vizekben. A fő turisztikai területekről csónakos túrák indulnak, így a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy természetes élőhelyükön figyelhessék meg ezeket a játékos teremtményeket.
 4. Lanzarote – A vulkanikus tájairól és érintetlen strandjairól ismert Lanzarote egy másik nagyszerű célpont a bálnák megfigyelésére. A szigetet körülvevő vizek számos bálna- és delfinfajnak adnak otthont, köztük púpos bálnáknak, cetféléknek és palackorrú delfineknek. A fő kikötőkből induló hajókirándulások felejthetetlen élményt nyújtanak, lehetővé téve a látogatók számára, hogy természetes környezetükben figyelhessék meg ezeket a csodálatos teremtményeket.

A Kanári-szigeteken található különböző bálna- és delfinfajok

A Kanári-szigetek meleg és tápanyagban gazdag vizei sokféle bálna- és delfinfajt vonzanak. A legnagyobb bálnáktól a legkisebb delfinekig a szigetcsoport egész területén megtalálhatók ezek a csodálatos teremtmények. Íme néhány a leggyakrabban előforduló fajok közül:

Globicephala
 1. Púpos bálnák – A púpos bálnák a Kanári-szigeteken élő bálnalesek egyik fő látványossága. Ezek a lenyűgöző brechelő viselkedésükről ismert szelíd óriások mindig lenyűgözik a nézőket. A púpos bálnák akár 16 méter hosszúra is megnőhetnek, és könnyen felismerhetők hosszú mellúszóikról és jellegzetes púpos fejükről. Akrobatikus mutatványaik és kísérteties énekük a természetrajongók kedvencévé teszik őket.
 2. Globicephala – A Globicephala Kanári-szigeteket körülvevő vizekben élő faj. Ezek a társas lények szoros családi csoportjaikról ismertek, és gyakran láthatjuk őket együtt úszni nagy csapatokban. A globicephala jellegzetes dinnye alakú fejük és karcsú fekete testük miatt könnyen felismerhetők. E csodálatos teremtmények megfigyelése természetes élőhelyükön igazán felejthetetlen élményt nyújt.
 3. Gyilkos bálnák – Bár ritkán, de a gyilkos bálnák, más néven orkák időnként megfigyelhetők a Kanári-szigetek vizeiben. Ezek a csúcsragadozók híresek intelligenciájukról és összetett társadalmi struktúrájukról. A Kanári-szigeteken élő gyilkos bálnák általában átutazó egyedek vagy kis csoportok, amelyek átutazóban vannak a területen. E fenséges teremtményekkel találkozni ritka és izgalmas élmény.
 4. Palackorrú delfinek – A palackorrú delfinek az egyik leggyakoribb delfinfaj, amely a Kanári-szigetek vizeiben található. Ezek a játékos lények akrobatikus mutatványaikról és a hajók iránti kíváncsiságukról ismertek. A palackorrú delfinek gyakran láthatók a hajók orrhullámain lovagolva, izgalmas látványt nyújtva a bálnafigyelőknek.
Púpos bálnák
Púpos bálna

A púpos bálnák egyedi viselkedése a Kanári-szigeteken

A púpos bálnák egyedi viselkedésükről ismertek, és ez alól a Kanári-szigetek vizeiben található bálnák sem kivételek. Ezek a szelíd óriások számos lenyűgöző viselkedésmódot mutatnak, amelyek a bálnafigyelők kedvencévé teszik őket. Íme néhány a gyakran megfigyelt egyedi viselkedésformák közül:

 1. Kiugrás – A púpos bálnák egyik leglenyűgözőbb viselkedési formája az ugrás. Ez a látványos bemutató azzal jár, hogy a bálna kilöki magát a vízből, majd hatalmas csobbanással zuhan vissza a vízbe. Az ugrás különböző célokat szolgálhat, például a kommunikációt, a paraziták eltávolítását vagy egyszerűen csak az örömöt. Egy púpos bálna áttörésének szemtanúja valóban felejthetetlen élmény.
 2. Farokcsapkodás – Egy másik, a púpos bálnáknál gyakran megfigyelhető viselkedés a farokcsapkodás. Ennek lényege, hogy a bálna kiemeli hatalmas farkát a vízből, és hangos csobbanással a felszínre csapja. A farokcsapkodás feltehetően a kommunikáció egyik formája, illetve a zsákmány elkábításának vagy elijesztésének módja. Ez az erő és a mozgékonyság erőteljes demonstrációja.
 3. Kémlelés – A kémlelés az a cselekedet, amikor a bálna függőlegesen kiemeli a fejét a vízből, hogy megfigyelje a környezetét. A púpos bálnákról ismert, hogy kémlelik a környezetüket, így jobban rálátnak a környezetükre. Ez a viselkedés egyedülálló lehetőséget biztosíthat a bálnafigyelők számára, hogy szemkontaktust teremtsenek ezekkel a csodálatos teremtményekkel.
 4. Éneklés – A hím púpos bálnák híresek kísérteties énekükről, amelyről úgy vélik, hogy egyfajta udvarlási bemutató. Ezek az összetett énekek akár órákig is eltarthatnak, és nagy távolságokra is hallhatóak. A Kanári-szigeteken élő púpos bálnák éneke egyedülálló jelenség, amely hozzájárul a régió bálnafigyelésének varázsához.

Tippek a sikeres bálnafigyeléshez a Kanári-szigeteken

A sikeres bálnafigyeléshez a Kanári-szigeteken fontos néhány tippet szem előtt tartani. Íme néhány iránymutatás, hogy növeljük az esélyt, hogy találkozhassunk ezekkel a csodálatos teremtményekkel:

 1. Válasszunk jó hírű utazásszervezőt – Ha bálnafigyelő kirándulást tervezünk, mindenképpen olyan utazásszervezőt válasszunk, amelynek jó a hírneve, és elkötelezett a felelős bálnafigyelési gyakorlat iránt. Keresd azokat a szervezőket, amelyek követik az állatokat minimálisra csökkentő és a jólétüket előtérbe helyező irányelveket.
 2. Légy türelmes és figyelmes – A bálnafigyelés türelmet és megfigyelőképességet igényel. Tartsd éberen szemmel a vízfelszínt, hátha fúvólyukak vagy hátúszók jeleit látod. A bálnák és delfinek néha nehezen megközelíthetőek, ezért fontos, hogy éberek maradjunk, és megőrizzük a várakozási kedvet.
 3. Vigyél magaddal távcsövet és fényképezőgépet – A távcső és a zoomobjektívvel ellátott fényképezőgép elengedhetetlen eszközök a bálnafigyeléshez. A távcső segít kiszúrni a távoli bálnákat vagy delfineket, míg a zoomobjektívvel ellátott fényképezőgép lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból örökítsd meg az emlékezetes pillanatokat. Ne felejtsük el tiszteletben tartani az állatok mozgásterét, és kerüljük a túl közel kerülést.
 4. Öltözz fel megfelelően, és vigyél magaddal naptejet – A Kanári-szigeteken enyhe az éghajlat, de fontos, hogy a vízparton töltött naphoz megfelelően öltözz fel. Viselj kényelmes ruhát, kalapot és napszemüveget, hogy megvédd magad a naptól. Ne felejtsd el bekenni magad naptejjel, mivel a napsugarak még felhős napokon is erősek lehetnek.
 5. Hallgass a túravezetőkre, és kövesd az utasításaikat – A bálnafigyelő túrán részt vevő túravezetők tapasztalt szakemberek, akik széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a helyi tengeri élővilágról. Hallgass az utasításaikra, és kövesd az útmutatásukat, hogy mind neked, mind az állatoknak biztonságos és élvezetes élményben legyen részed.
Palackorrú delfin
Palackorrú delfin

Egyéb tevékenységek és látnivalók a Kanári-szigeteken a természetkedvelők számára

A Kanári-szigetekre látogató természetkedvelők számára a bálnafigyelés az egyik legfontosabb program, de ezen a lenyűgöző szigetcsoporton rengeteg más tevékenységet és látnivalót is felfedezhetnek. Íme néhány ajánlás a természet szerelmeseinek:

 1. Túrázás és természetjáró ösvények – A Kanári-szigeteken számtalan túra- és természetjáró ösvény található, amelyek változatos tájakon vezetnek keresztül, a vulkáni kráterektől a buja erdőkig. Fedezd fel a szigetek lenyűgöző természeti szépségét, és útközben találkozhatsz egyedülálló növény- és állatvilággal.
 2. Snorkeling és búvárkodás – A Kanári-szigeteket körülvevő kristálytiszta vizek tökéletesek a snorkelinghez és a búvárkodáshoz. Fedezd fel a felszín alatt az élénk korallzátonyokat, a víz alatti barlangokat és a tengeri élővilág bőségét. A sznorkelezés és búvárkodás túrák minden tudásszint számára elérhetőek, így mindenki számára elérhetővé válnak.
 3. Nemzeti parkok és természetvédelmi területek – A Kanári-szigeteken számos nemzeti park és természetvédelmi terület található, amelyek a szigetek egyedülálló ökoszisztémáit és biológiai sokféleségét védik. Fedezd fel a Timanfaya Nemzeti Park vulkanikus tájait Lanzarotén, vagy csodáld meg a Garajonay Nemzeti Park ősi babérerdőit La Gomerán.
 4. Madármegfigyelés – A Kanári-szigetek a madármegfigyelők paradicsoma, a szigetcsoporton több mint 350 madárfajt jegyeztek fel. A vándormadaraktól az őshonos fajokig rengeteg madárvilágot fedezhetünk fel. Fogd a távcsöved, és fedezd fel a szigetek különböző madármegfigyelési forró pontjait.
Imre blog utazó

Imre

Szia, Imre vagyok! Idegenforgalmi tanulmányokat folytatok, és már bejártam Európa nagy részét, Ázsia egy részét és az USA-t. Minden egyes utazás során egyedi meglátásokat és történeteket gyűjtök. Remélem, te is megosztasz velem néhány utazási történetet! Fedezzük fel együtt ezt a gyönyörű világot!

Szólj hozzá!